Oliivipasta ehk tapenade valmistatakse oliividest, soolatud anšoovisest ja kapparitest. Traditsiooniliselt määritakse tapenade leivale või röstisaiale, ent see sobib ka mitmetele Vahemeremaade-stiilis roogade maitsestamiseks. Teisi variante tapenade kasutamiseks: * Määri viilutatud ja röstitud ciabatta leiva viilule, peale aseta pehmet kitsejuustu. * Sega risoto hulka ning serveeri grillkana kõrvale. * Määri poolitatud ploomtomatitele ja grilli või küpseta. Serveeri grillitud liha kõrvale. * Lisa pitsatainale ning valmista tainast oliivi-anšoovise leib. Puista leivale enne küpsetamist värsket tüümiani ja meresoola. * Sega oliivõli ja sidrunimahlaga ning kasuta noore lambaliha marineerimiseks. * Määri värsketele kooritud tiigerkrevettidele ja grilli. Sega pehme võiga, määri viilutatud pikale saiale ja küpseta ahjus.